Klaar voor publiceren op PLOOI!

Vanaf 2023 moeten bestuursorganen actief hun informatie openbaar maken via het Platform voor Open Overheidsinformatie (PLOOI). Het doel van de Wet Open Overheid (Woo) is dat de burger op PLOOI moet kunnen zoeken, vinden en hergebruiken. De wet onderscheidt 17 verplichte categorieën. Naar verwachting zal PLOOI per 1 januari aanstaande worden opengesteld voor aanlevering van de eerste vier categorieën (bron: nieuwsbrief KOOP – PLOOI van 11 juli 2022).

Koppeling Alfresco <-> PLOOI

Voor het geautomatiseerd openbaar maken van informatie werkt PLOOI aan een API. Op basis van de alpha versie van de Open API specificaties van PLOOI hebben we een koppeling gerealiseerd. We kunnen daarmee bestanden, die zijn opgeslagen in Alfresco, direct versturen naar PLOOI. De opzet is modulair waardoor ook andere DMS-sen ontsloten kunnen worden.

Wij waren bij de Informatiesessie Sandbox Platform Open Overheidsinformatie van KOOP op 12/7/22

Geslaagde test met de PLOOI Sandbox

Om te kunnen testen met de PLOOI API is half juli een Sandbox beschikbaar gesteld. De Sandbox is een testomgeving voor ontwikkelaars, die een systeemkoppeling bouwen met PLOOI waarbij gebruik wordt gemaakt van de aanlever‐API.

Trots kunnen wij melden dat we onze koppeling de sandboxtest goed heeft doorstaan. We bouwen nu gestaag verder om in de overige functies van de PLOOI API te voorzien. We volgen daarvoor de ontwikkeling van de Open API specs op de voet.

Co-creatie met onze kopgroep

Voor de implementatie van het publicatieproces hebben we een kopgroep gevormd onder onze klanten. Samen met hen zullen we de publiceerfunctionaliteit vormgeven in onze applicaties. Zo kunnen we hen maximaal faciliteren bij het geautomatiseerd publiceren op PLOOI.