Alfresco Summit 2013

Na vorig jaar Berlijn, was het dit jaar de beurt aan warm Barcelona voor de Alfresco Summit van 4 t/m 7 november 2013.

Alfresco Summit
De Alfresco Summit is een jaarlijkse conferentie waarin de bedrijfsstrategie van het bedrijf Alfresco voor het voetlicht wordt gebracht en waar de nieuwste trends en producten op het gebied van ECM worden gepresenteerd en geduid door leidende bedrijven in de sector.

Tevens vinden verspreid over de vier dagen allerlei sessies plaats, waarin zowel de eindgebruiker als ook de doorgewinterde programmeur iets van zijn gading kan vinden.

Strategie komende jaren
Traditioneel begint de Summit met het openingswoord door de CEO van Alfresco. Doug Dennerline schetste de bedrijfsvisie en de roadmap. De roadmap concentreerde zich rondom de nieuwe slogan: Simple + Smart.

De rode draad daarbij is de 20-60-20 verdeling: Alfresco heeft de verwachting dat 20% van de content ‘on premise’ zal blijven, 60% in een hybride oplossing terecht zal komen en 20% in een cloudoplossing zal belanden. Voor elk van deze opties moet het product Alfresco een goede keus zijn. De thema’s die hierbij de komende tijd verder uitgebouwd gaan worden zijn:

Simple+Smart
– voor de gebruiker: desktop synchronisatie en verbeterde zoekmogelijkheden.
– voor de business analist: content applicatie tools, rapportages en Alfresco Workdesk.
– integratie: Sharepoint integratie en MS Office integratie.
– voor iedereen: toegankelijkheid.
– voor mobiele content: mobiele server add-on.

Visie
In een presentatie van Hanns Koehler-Kruener van Gartner kwam de door Gartner ontwikkelde ‘Magic Quadrant’ ter sprake. Dit biedt in één oogopslag een overzicht op hoe goed technologiebedrijven in staat zijn hun visie op ECM ook daadwerklijk uit te voeren. Er werd aangegeven dat de strategie die Alfresco ontvouwt er op duidt dat het bedrijf langs de y-as (ability to execute) omhoog beweegt van het quadrant “visionair”, richting het quadrant ‘leider’.

Ontwikkelingen
Naast de aandacht voor de ontwikkelingen op (middel)lange termijn geeft de inhoud van de sessies een goed beeld van de ontwikkelingen op korte termijn.

Een groot aantal sessies ging over de technische verbeteringen aan de verschillende producten van Alfresco en het smart en simple maken van processen. Bijvoorbeeld het volledig automatisch online aanmaken en inrichten van een (geclusterde) Alfresco omgeving via Amazon Web Services. Voor de Nederlandse markt kleven er wellicht wat juridische bezwaren aan, maar het geeft de (toekomstige) mogelijkheden aan voor organisaties die op deze wijze een groot deel van hun technische infrastructuur kunnen uitbesteden. Ook sessies over de ontwikkelingen rondom cloud- en mobiele toepassingen waren populair.

Een deel van de sessies ging over de nieuwste versie 4.2 van Alfresco. Deze was al beschikbaar in de gratis Community variant, maar de Enterprise versie is nu ook beschikbaar.

alfresco42Naast een groot aantal technische aanpassingen, springt vooral de vernieuwing van de interface van Share in het oog: het geheel oogt strakker en overzichtelijker. Via de header is nu rechtstreeks toegang mogelijk tot een persoonlijke map ‘Mijn bestanden’, waar eigen bestanden kunnen worden opgeslagen. Verder zijn er nieuwe viewers beschikbaar gekomen in de Documentbibliotheek om opgeslagen content te bekijken. 

Andere nuttige veranderingen zijn het kunnen downloaden als zip van alle bestanden in een map en een persoonlijke prullenbak. Voor administrators is er tevens een compleet nieuwe Repository Administration Console beschikbaar gekomen, waarmee vanuit de applicatie veel meer informatie kan worden gemonitord en ingesteld door administrators dan in voorgaande versies.

Er is ook een nieuwe versie van de Record Management module uitgekomen, versie 2.1. Het thema ‘Simple + Smart’ is ook daar toegepast, onder andere door het verder automatiseren van het aanmaken en afhandelen van records.

Alle sessies zijn opgenomen en de sheets van de sprekers worden beschikbaar gesteld. Begin december staan ze volledig online, tot die tijd zijn de sheets van de sessies hier te vinden: http://summit.alfresco.com/barcelona/sessions.

Al met al was het een zeer interessante Summit. OPEN.satisfaction blijft de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ECM op de voet voor u volgen!